Hittade en så rolig grejj

På aftonbladet, som jag bara måste dela med mig av (för er som inte läser aftonbladet).

Så vet du om ditt barn är Brat
Brat. Illustration: Jens Larsson Brat. Illustration: Jens Larsson

Om din son ser ut som Daniel Collert, före detta pojkvän till kronprinsessan Victoria, håll hårt i plånboken. En brat bränner studiebidraget på att se rik ut och skräcken hos varje brat är att bli avslöjad som fattig.

Bratkulturen handlar om att ha så kul som möjligt och vägen dit går genom att beställa helrör på krogen och att sittdansa till "spritmusik", alltså glada eurodiscohits.

Nybörjarbrats bär pikétröjor i grälla färger. Modeidealen är pojkarna som snurrade runt kungabarnen i slutet av 90-talet. Varumärken som Gucci, Prada och Ralph Lauren är populära. Killarna har fläskkotlettfrisyr och tjejerna dränker läpparna med läppglans.

Politiskt är det slagsida åt höger. Beteendemässigt är det en mix av morfars artiga hövlighet och tonårsidioti.

Riskerna med att vara brat är leverskador och att de bränner pengar de inte har. Eftersom fler än ett fåtal ungdomar på öfvre Östermalm i Stockholm identifierar sig med bratkulturen hittar man brats i varje svensk stad.
Så vet du om ditt barn är Punkare Punkare. Illustration: Jens Larsson Punkare. Illustration: Jens Larsson

Har din tonåring en säkerhetsnål i näsan? Hör du textrader som "Lim e mitt livsmotiv" genom sovrumsväggen? Då är du stolt förälder till en punkare.

Punken föddes i slutet av 1970-talet. Sångarna skrek fram sitt missnöje. Denna råbarkade asfaltmusik hade då som nu "alla kan" som sitt viktigaste budskap, vilket innebar att många som inte kunde spela gjorde just det.

I Sverige är två sorters punkare vanliga. Kängpunkarna bär skinnjackor sprängfyllda med nitar och anarkist-A:­n. Kängorna har lagats med silvertejp. Favoritbanden, Discharge, Moderat likvidation och The Exploited, gapar om politik. Kängpunkarna är samhällskritiska, med slagord som "krossa rasismen". På festivaler som Punk Illegal springer de runt berusade med sina mäskdunkar. Kängpunkarnas snällare kusin är trallpunkarna. De lyssnar på Charta 77, De lyckliga kompisarna och Jimmy Kry, bär bandt-shirts och kammar bara tuppkam ibland.

Punkarna finner man i närmaste stadspark, men de håller sig ofta för sig själva. De så kallade parkfesterna är en ursäkt att sitta på gräsmattan och dricka billigt vin. Det är sällan slagsmål när punkare super till, men andra kan bli provocerade av dem.

Så vet du om ditt barn är Hiphopare
Hiphopare. Illustraton: Jens Larsson Hiphopare. Illustraton: Jens Larsson

Om någon har rengjort sina sneakers med din tandborste, misstänk familjens hiphopare. Gympaskorna ska vara "boxfresh", alltså som om de var nyköpta, i rapvärlden. Musikstilen som föddes i Bronx på 1970-talet är på varenda topplista sommaren 2008. Din son eller dotter är säkert svag för Lil Wayne, vars senaste album The Carter III sålde en miljon exemplar på fem dagar. Hur just ditt barn klär sig är svårt att säga. Lil Wayne byter stil från video till video, Kanye West klär sig överklassaktigt och The Game kör ghettostilen med keps och collegetröja. Men om du vill ha tips inför julafton - köp klädmärken som Crooks & Castles, LRG och Stüssy.

Hur svenska hip hop-ungar pratar är lite enklare. Det är svengelska. "You know what I'm ­saying", uttrycket som rapartister avslutar varenda mening med, heter på svenska "du vet vad jag menar" och används ofta.

Hip hopen har av tradition omfamnats av de som vuxit upp under svåra förhållanden, men är numera en vit subkultur. 70 procent av alla hip hop-plattor köps av vita.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0