http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5839521.ab

Rånarna bombhotade Rikspolisstyrelsens två helikoptrar och lade ut fotanglar på vägarna – allt för att stoppa polisens arbete.

I området runt värdetransportcentralen lade rånarna ut fotanglar för att förhindra framkomligheten. Samtidigt bombhotades hangaren där polisstyrelsens förvarar två av sina helikoptrar.

När piloterna kom ut till Myttinge på Värmdö, där polisens helikoptrar står, upptäcktes en blinkande låda i närheten av hangaren. Piloterna larmade om hotet klockan 05.49. En första uppgift om att det skulle ha rört sig om en väska stämmer inte.

”Blinkande låda”

– Det som uttrycktes vara en väska var den här blinkande lådan. Den ska ha hittats i närheten av helikoptern. Det kan röra sig om en eller två helikoptrar som har hotats, säger Björn Engström, vid polisens länskommunikationscentral i Stockholm.

Enligt Göran Ramström, baseringsledare på Polisflyget i Stockholm, har ingen varit inne i hangaren och alltså inte kunnat komma i direkt kontakt med helikoptrarna.

Ett omfattande område kring hangaren i Myttinge på Värmdö spärrades av och fyra brandbilar och en ambulans skickades till platsen.

– Bombteknikerna är här just nu, säger Göran Ramström, baseringsledare på Polisflyget i Stockholm.

Vid elvatiden på förmiddagen hade teknikerna ännu inte kunnat säga något om vad den blinkande lådan innehöll.

Vittnet Anders Törnberg, som bor i det hus som ligger närmast hangaren, såg en bombvagn och bombtekniker på platsen vid nio-tiden i morse när han körde förbi.

Var det obehagligt?

–Nej, det tycker jag inte. De säger att det är en säkerhetszon och om det var större fara skulle de väl ha evakuerat oss.

Stal flykthelikoptern

Det är ännu inte känt exakt var den blinkande lådan hittades. Enligt uppgift till Aftonbladet ska den ha placerats i anslutning till en separat bränsletank som innehåller 25 kubikmeter flygbränsle.

En boende i området säger till Aftonbladet att han såg en mindre brand på platsen när han körde till jobbet vid halv sex-tiden i morse. Han ringde 112 men de hade redan larmats om händelsen.

När han återvände hem på förmiddagen släpptes han inte förbi avspärrningarna.

Strax innan 14.00 togs större delen av avspärrningarna bort, vilket underlättade framkomligheten för Värmdöborna.

– Själva hangaren är fortfarande avspärrad och både civil och uniformerad polis rör sig på platsen. Men polisen är väldigt förtegen om vad de hittat, säger Aftonbladets reporter på plats, Johanna Melén.

Stals i Norrtälje

Helikoptern som användes vid rånet stals under natten från företaget Roslagens helikopterflyg vid Norrtälje flygplats. Någon eller några ska ha skurit upp dörren till hangaren.

– När vi kom dit morse fanns polisen redan på plats, säger företagets vd Carl Meyer till TT.

Aram Rubinstein på helikopterföretaget HeliAir på Bromma flygplats liknar helikoptrarnas låsanordning med en båt - det krävs egentligen ingen nyckel för att starta en helikopter.

– Vissa går att starta med en glasspinne, säger han.

Vid elva-tiden sökte polisen med hundar i området för att hitta spår efter rånarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0